A Szénrégió Bizottság 2021. márciusában azzal a céllal jött létre, hogy javaslattevő és döntéstámogató szervezetként biztosítsa a szénkivezetés során érintett szereplők bevonását az átállási folyamatba.
A bizottság a hatodik ülését tartotta február 14-én. Ennek központi témáját az EU által jóváhagyott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz, ezen belül az Igazságos Átmenet finanszírozási témái, kedvezményezettjei és várható felhívásai adták.
A rendezvény Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban mintegy 40 fő részvételével valósult meg. A rendezvényt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen belül működő Szénrégió Bizottság Titkársága az Energiaügyi Minisztériummal és a község önkormányzatával közösen szervezte meg.
A vendégeket Dr. Piskóti-Kovács Zsuzsa a szénrégió bizottság titkárság-vezetője köszöntötte, majd pedig Szalai Szabolcs polgármester mondott rövid köszöntő beszédet, amelyben reményét fejezte ki, hogy az eddig elvégzett munka folytatásaként még szorosabb együttműködés jön létre a bizottság és a község között, különös tekintettel a régió és Bükkábrány jövőjére.
Külön érdeklődésünkre pedig Piskóti-Kovács Zsuzsa azt is kiemelte: igyekeznek minél szorosabban bevonni a bizottság munkájába azokat a helyi vállalkozásokat is, amelyek eddig a bányaüzemmel szorosan együttmőködve végezték tevékenységüket. Az átállás és a bányászat későbbi megszűnése ugyanis őket is érzékenyen érinti.
Az ülést Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, nyitotta meg a projekt és a szaktárca képviseletében.
Természetesen őt is külön megkérdeztük több témáról is. Tájékoztatása szerint az elmúlt év változásai felülírták a bányászat megszüntetéséről szóló korábbi terveket, ez mindenképp kitolódik, de hogy meddig arról később születik végleges döntés. Szó volt továbbá arról is, hogy az átmenethez nélkülözhetetlen lesz a bánya mostani szakembereinek tudása, a dolgozók egy részének átképzése is.
Végül, de nem utolsó sorban Szalai Szabolcs pogármester kérdeztük arról, milyen változásra számíthatnak a község, illetve közeli települések lakói, különös tekintettel azokra, akiknek hosszú évekig a bánya biztosította a megélhetését.
A polgármester szerint mindent megtesz a község vezetése azért, hogy minél kisebbre csökkentse azt a veszteséget, ami a jelenlegi munkavállalókat éri majd. Igyekeznek minél több olyan céget és beruházást ide csábítani, amelyek képesek lesznek alkalmazni a majdan munkahelyet változtatni kénytelen bányaüzemi dolgozókat.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.