HIRDETÉS
2020211 kek villam
20201201 eusolar
20170000 lhcom3 kicsi
 
PÁLYÁZAT
2021 daranyi ignac terv
20211101 mediatanacs tamogatasi program 02
Az Eleven Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

20211101 leader sajat palyazat02

Az ország egyik legkisebb, ugyanakkor nagyon is értékes múzeuma nyílt meg elmúlt év nyarán Bükkábrányban.
A korábbi bányász emlékházból kialakított és jelentősen kibővített régészeti és bányászati múzeum rejti magában "A vándorló bánya titka" címet viselő tárlatot, amely nyolcezer év történelmébe ad betekintést.
A megnyitó óta számos látogatója volt a tárlatnak, sok felnőttben és talán még több gyerekben hagyott maradandó emléket különös hangulatával, évezredeket átfogó komplexitásával, interaktív voltával.
A közelmúltban pedig gondoltak egy nagyot a múzeum létrehozói, fenntartói és beneveztek az "Év Kiállítása 2021." elnevezésű megmérettetésre, melyet a Pulszky Társaság ír ki minden évben több kategóriában.
A kiállításba fektetett rengeteg szakmai munkánál és a lelkesedésnél talán csak az öröm volt nagyobb, mikor néhány napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban kiderült: a bükkábrányi kiállítás a 4 millió forintnál nagyobb bekerülési költségű pályázatok között elhozhatta a pálmát, vagyis az év kiállítása lett ebben az évben, megelőzve ezze több nagyvárost, köztük például Budapestet, az ott induló pályázókat.
Természetesen a most látható kiállított anyag mögött rengeteg munka van. Itt pedig nem csak a berendezésre, a tárlat megalkotására kell gondolni, hanem arra a hatalmas terepmunkára, melyet a régészek végeztek a bányaművelés előtt haladva, versenyt futva az idővel, megmozgatva több ezer köbméter földet, majd értő szemmel és szaktudással kezelve a leletanyagot.
Dr. Pusztai Tamást, aki egyik szakmai vezetője volt a múzeum létrehozásának, arról is kérdeztük, milyen szempontok vezették az alkotókat, hiszen a XXI. század követelményei már merőben eltérnek az 50, vagy akár csak a 30 évvel ezelőttiektől is. Hogy pedig az idők szavára hallgattak, ez minden bizonnyal nagyban hozzájárult a mostani sikerhez is.
A polgármestertől pedig az után is érdeklődtünk, végül is melyek voltak azok a további kritériumok, amelyek biztosan sikerre vitték az ábrányi tárlatot.
Ha pedig valaki eddig elmulasztotta volna meglátogatni a múzeumot, az tegye meg nyugodtan, tudva azt: már nem csak a környéken, de országosan is elismertté lett a vándorló bánya, illetve a több ezer évvel ezelőtt itt élt elődök hagyatékát bemutató múzeum.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.