Április 3-án ismét országgyűlési választásokra került sor Magyarországon.
Az részvételi arányt illetően elmondható, hogy országos szinten az április 4-én reggel kiadott adatok szerint a jogosultak 69,54 %-a élt a voksolás jogával. Ennek eredményeképpen a 199 országgyűlési mandátumból a FIDESZ-KDNP 135-öt, az Összefogás 56-ot, a Mi Hazánk 7-et, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1-et tudhat magáénak. Ez az adat mintegy 99 %-os feldolgozottság mellett született.
Adáskörzetünkben is meglehetősen nagy volt a részvételi hajlandóság. Bükkábrányban kettő, Mezőnyárádon szintén kettő, Mezőkeresztesen pedig öt szavazókörben adhatták le voksukat a lakosok.
Több helyen alig néhány perccel a nyitás után már meg is érkeztek az első voksolók.
Minden szavazókörben voltak olyanok is, akik 2018 április 6. után töltötték be 18. életévüket, így életükben először adhatták le voksukat. Nekik egy-egy kitűzővel kedveskedett mindenhol a választási bizottság.
Az 1321 bükkábrányi szavazóból összesen 983-an éltek alkotmányos jogukkal, ami 74,4 %-os részvételt jelent.
Mezőnyárád 1310 szavazópolgárából 896-an járultak az urnákhoz, az arány itt 68,4 % lett.
Mezőkeresztesen összesen 2863 volt a jogosultak száma 63,36 %-uk ment voksolni, vagyis 1814 fő.
Ami az egyéni versengést illeti: mindhárom település vonatkozásában elmondható, hogy a legtöbb voksot a FIDESZ-KDNP színeiben induló Tállai András szerezte meg, a második Sermer Ádám az Összefogás jelöltje lett, harmadik helyen pedig a Mi Hazánk jelöltje, Szajlai János végzett.
Ezek alapján tehát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7. számú egyéni választókerületben a szavazóköri adatok 99%-os összesítése alapján a FIDESZ-KDNP jelöltje Tállai András jutott egyéni mandátumhoz, aki a szavazatok 61,25 %-át szerezte meg 29 097 szavazattal.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.